Želudac i tanko crijevo

image image

Tko živi u našem želucu?

Iako je, zbog stvaranja želučane kiseline i vrlo niskog pH, želudac neprijateljska sredina za većinu mikroba, u njemu žive i preživljavaju malobrojni mikrobi koji čine specifični želučani mikrobiom. Ako je prisutna, bakterija Helicobacter pylori glavni je, ali sigurno ne i jedini član želučanog mikrobioma.

Na želudac se nastavlja tanko crijevo u koje se upijaju hranjive tvari koje unosimo hranom i pićem. Zbog toga se u tankom crijevu izlučuju različiti probavni enzimi i žuč koji čine nepovoljno okruženje za brojne mikrobe. Zato je, kao i u želucu, mikrobiom sastavljen od izrazito malo mikroba.

image

Ime: Helicobacter pylori
Zanimanje: Ja sam Gram-negativna, spiralna bakterija.
Specijalizacija: Uzrokovanje upale želučane sluznice - gastritisa, nastanak ranice, vrijeda ili čira na želucu pa čak i raka.
Vještine: Živim sretno u neprijateljskom kiselom okruženju želuca! Kako? Lučim enzim ureazu kojim razgrađujem ureju iz želučanog soka te stvaram amonijak i ugljični dioksid. Amonijak „gasi” kiselinu, pa mi ona više ne smeta te mogu bezbrižno živjeti. Istovremeno se osvećujem želucu tako da nadražujem njegovu sluznicu i uzrokujem bolest.

image

Želudac i tanko crijevo = vrt?

Zamislite da su želudac i tanko crijevo jedan unutrašnji vrt u kojemu rastu sasvim određene vrste mikroba. U vašem mikrobnom vrtu može doći do gubitka ravnoteže. Razlog mogu biti uzimanje antibiotika ili nekih drugih lijekova, stres ili loša prehrana. Razmislite kako vrt postaje obrastao korovom. Kada se naruši ravnoteža u sastavu mikrobioma, govorimo o disbiozi koja može doprinijeti nastanku bolesti.

A što kada se dobre bakterije nađu na krivom mjestu?

Što ako se u želucu i tankom crijevu nađe velik broj bakterija iz usne šupljine ili, češće, iz debelog crijeva? Ako u tankom crijevu dođe do povećanog broja ili prisustva neuobičajenih mikroba, kažemo da je kod osobe došlo do bakterijskog prerastanja u tankom crijevu ili da osoba ima SIBO (Small intestinal bacterial overgrowth). Čak i dobre, prijateljske bakterije troše hranu i vitamine i ometaju proces primanja hranjivih tvari, pa kod osobe koja je razvila SIBO dolazi do nedostatka vitamina, nadutosti i gubitka tjelesne težine.