Mudra baka Slavica

image image

Baka Slavica njeguje svog bolesnog unuka bez osobitog straha da bi se i sama mogla zaraziti virusom gripe. Ona zna da se virus gripe lako rasprostranjuje te da je svaki kontakt sa zaraženom osobom rizičan. Ali što još baka zna? Baka zna da ju cjepivo koje je primila štiti od bolesti pa se može potpuno posvetiti brizi za svog Marka.

Što je cjepivo?

Cjepivo je pripravak koji sadrži mrtve ili oslabljene bakterijske ili virusne uzročnike bolesti ili samo njihove bitne imunogene dijelove. Uloga je cjepiva stvaranje memorije u stanicama našeg obrambenog sustava pri susretu s patogenom nalik onome koji u prirodi uzrokuje ozbiljnu bolest. Prilikom prirodnog kontakta organizma s uzročnikom protiv kojega je cijepljen, naš će obrambeni odgovor biti brži i snažniji nego u slučaju da nismo primili odgovarajuće cjepivo te će nas tako zaštititi od bolesti.

Cjepivo - naslijepo

Edward Jenner i Louis Pasteur razvili su prva cjepiva prije nego što su znali što su to točno virusi. U to vrijeme (19. stoljeće) nije bilo današnjih elektronskih mikroskopa kojima bi se virusi mogli vidjeti. Ipak, Jenner je uočio da se žene koje muzu krave skoro nikad ne zaraze velikim boginjama. Istražujući dalje, saznao je da su one često preboljele kravlje boginje – blažu bolest koju uzrokuje srodan virus. Imunost koji su pritom stekle štitio ih je od smrtonosnih velikih boginja. Ovo je otkriće pomoglo Jenneru razviti prvo djeotvorno cjepivo protiv velikih boginja koje je spasilo milijune života.Taj postupak cijepljenja nazvan je vakcinacijom (lat. vacca, krava; odnosno vaccinus, od krave), a poslije je prihvaćen za sve imunizacijske postupke cijepljenja.

Izvor:
Blaisedell, Albert F. (1904.) Our bodies and How We Live,
Boston: Ginn &Company, str.189

Kako je nastalo prvo cjepivo?

1796. godine britanski je liječnik i prirodoslovac Edward Jenner uzeo uzorak tkiva oštećene kože s ruku mljekarice oboljele od kravljih boginja i njime cijepio zdravog osmogodišnjeg dječaka. Dječak je razvio simptome groznice i gubitka apetita, ali se brzo oporavio. Stoga je Jenner odlučio provesti još riskantniji eksperiment. Ponovio je cijepljenje, ali ovaj put sa supstancom svježeg oštećenja kožnog tkiva zaraženog velikim boginjama. Dječak nije razvio bolest, a Jenner je otkrio cjepivo kojim je stao na kraj epidemijama velikih boginja.

Više o velikim boginjama pročitaj ovdje.

Više o nastanku prvog cjepiva pogledaj ovdje.
Izvor - autor: youtube.com – OpenMind

Razlikuju li se virusna cjepiva?

Iako to možda ne bismo pomislili, velik je broj različitih vrsta virusnih cjepiva. Cjepiva se razlikuju po tome sadrže li žive oslabljene viruse, potpuno inaktivirane viruse ili samo virusne podjedinice. Razlikuju se i po tome jesu li proizvedena tradicionalnim ili suvremenim tehnološkim postupcima poput genetičkog inženjerstva.

Svaka vrsta ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Cjepiva sa živim atenuiranim virusima sadrže oslabljene viruse koji ne uzrokuju bolest, ali potiću reakciju obrambenog sustava najsličniju onoj koja nastaje kod prirodne infekcije virusom. Stoga ovakva cjepiva pružaju kvalitetnu i najčešće dugotrajnu zaštitu od bolesti.

Cjepiva s inaktiviranim virusima sadrže viruse koji se ne mogu umnažati jer su inaktivirani nekim prikladnim fizikalnim (npr. visokom temperaturom) ili kemijskim postupkom (npr. formalinom). Ovakvi pripravci potiću slabiju reakciju obrambenog sustava od one koja nastaje pri prirodnoj infekciji virusom, pa je cijepljenje potrebno ponoviti dva ili više puta.

Cjepiva koja sadrže samo dijelove virusnih čestica mogu se razlikovati ovisno o načinu proizvodnje. Zajedničko im je da ne sadrže cijele virusne čestice, već samo proteine prisutne na njihovoj površini. I ovakvi pripravci izazivaju slabiju reakciju obrambenog sustava od one koja nastaje kod prirodne virusne infekcije pa je cijepljenje potrebno ponavljati.

Više o vrstama cjepiva pročitaj ovdje.

Protiv kojih nas bolesti štite cjepiva pročitaj ovdje.

A koji je tip cjepivo protiv gripe?
U zaštiti protiv gripe uglavnom se upotrebljavaju podjedinična cjepiva ili ona koja sadrže inaktivirane virusne čestice. Postoje i cjepiva sa živim, oslabljenim virusima gripe.

Cjepivo u spreju

Na svjetskom tržištu postoji cjepivo protiv gripe u obliku spreja za nos. Virus je u ovom cjepivu živ, ali promijenjen na način da ne može zaraziti pluća i uzrokovati pojavu težih simptoma bolesti. Kako? Znanstvenici su se dosjetili dugotrajno izložiti virus temperaturama nižim od tjelesne temperature u našim plućima. U borbi za opstanak virus je počeo nakupljati mutacije koje su mu omogućile prilagodbu životu pri nižoj temperaturi. Virus je pritom izgubio sposobnost umnažanja u plućima, ali se uspješno umnaža u hladnijem okolišu gornjeg dišnog sustava gdje ne uzrokuje bolest, ali uspješno aktivira naš obrambeni odgovor.

Što sadrži cjepivo,
bakino oružje protiv gripe?

Najznačajniji su dio virusnog pripravka sadržanog u cjepivu protiv gripe virusni glikoproteini koje naš obrambeni sustav prepoznaje kao „neprijateljske“. Nakon prvog doticaja s njima naš će obrambeni sustav „zapamtiti“ kako izgledaju „neprijateljski“ glikoproteini, pa će idući susret s njima dočekati spreman za obranu. Svaki put kada se virus s istom kombinacijom glikoproteina nađe u našem tijelu, naš će ga imunosni sustav prepoznati te spriječiti razvoj bolesti. Tako je i bakino tijelo spremno dočekalo virus!

Što se događa u našem organizmu kada se cijepimo?

Na površini virusa, prirodnog ili onog sadržanog u cjepivu, nalaze se molekule, tzv. antigeni koji potiču obrambeni odgovor. Pri susretu s virusnim antigenima iz cjepiva organizam razvije imunosnu memoriju koja služi bržem i intenzivnijem obrambenom odgovoru pri ponovnom susretu s istim antigenima.

Kako djeluje cjepivo pročitaj ovdje.

Zašto se baka cijepi baš svake godine?

Virus gripe specifičan je po svojoj izrazitoj promjenjivosti, odnosno nastanku novih varijanti i kombinacija glikoproteina. Zbog toga znanstvenici svake godine mijenjaju i prilagođavaju sastav cjepiva kako bi ono bilo djelotvorno. Što to znači? Djelotvorno će biti samo ono cjepivo koje sadrži glikoproteine onih virusnih varijanti koje bi nas mogle zaraziti određene sezone jer virusne glikoproteine s kojima nije bilo u kontaktu naše tijelo neće prepoznati! Prije proizvodnje cjepiva, svake je godine potrebno identificirati virusne varijante koje trenutno prevladavaju u svijetu te izraditi predviđanje mogućih virusnih kombinacija za iduću sezonu. Kako bi pravovremeno stvorili zaštitu i spremno dočekali novu sezonu gripe, potrebno se cijepiti svake godine! Barem još neko vrijeme…

Više o godišnjem cijepljenju protiv gripe pogledaj ovdje.
Izvor - autor: youtube.com – TED-Ed

Broj oboljelih ljudi od gripe sve je veći iz godine u godinu. Kako bi konačno stali na kraj sezonskim epidemijama, znanstvenici rade na jedinstvenom rješenju u obliku „savršenog“ cjepiva.

Broj oboljelih od gripe u SAD-u u porastu je od 2011.g. godine kada je broj hospitaliziranih iznosio 10 na 100 000 ljudi, dok je 2018.g taj broj bio gotovo šest puta veći. To ukazuje na potrebu pronalaska univerzalnog cjepiva protiv gripe.

Na tragu savršenog cjepiva

Znanstvenici marljivo rade na stvaranju univerzalnog cjepiva protiv gripe koje bi nas dugotrajno štitilo od virusa s različitim kombinacijama glikoproteina. Kako je to moguće? Određeni virusni proteini zajednički su različitim virusnim varijantama. Njihovo otkrivanje, izdvajanje i priprema djelotvornog cjepiva, koje bi ih sadržavalo, osiguralo bi zaštitu od infekcije brojnim varijantama virusa gripe. Iako zvuči jednostavno, posao nije nimalo lak! Vođeni tom idejom, znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu na korak su do otkrića cjepiva budućnosti. Nedavna istraživanja pokazala su da se neki dijelovi hemaglutinina i unutarnjih proteina javljaju kod različitih varijanti virusa gripe. Poticanje imunosnog odgovora uzrokovano tim zajedničkim antigenima jedan je od načina stvaranja imunosti na više varijanti uzročnika.

Više o savršenom cjepivu pročitaj ovdje.

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje.
Kada treba, jedno jaje na stotine virusa daje!

Jeste li znali da je virus gripe, potreban za masovnu proizvodnju cjepiva, najjednostavnije i najjeftinije umnožiti u oplođenim kokošjim jajima? Ovu tehniku proizvodnje cjepiva prvi je primijenio E. W. Goodpasture, američki liječnik, davne 1931. g., a i danas ima važnu ulogu u pripremi cjepiva protiv pojedinih virusnih bolesti. Pojednostavljena shema proizvodnje podjediničnih cjepiva protiv gripe nalazi se na slici ispod. Jeste li znali da cijeli postupk - od izbora virusnih varijanti, koje će cjepivo sadržavati, pa do isporuke cjepiva može trajati i do osam mjeseci?

Više o procesu proizvodnje cjepiva pogledaj ovdje.
Izvor - autor: youtube.com – Wellcome Trust

Uzrokuje li cjepivo gripu?

Cjepivo ne uzrokuje gripu jer ne sadrži žive viruse koji se mogu umnažati u našim stanicama! Imajte na umu da je nakon cijepljenja tijelu potrebno oko dva tjedna kako bi stvorilo zaštitu od prirodne infekcije. Ako se u tom razdoblju zarazimo, možemo se razboljeti. Stoga, cijepite se prije početka sezonskih epidemija!

Je li cjepivo protiv gripe baš uvijek učinkovito?

Zbog mnogobrojnih čimbenika koji utječu na promjenjivost virusa gripe, pri proizvodnji cjepiva nije uvijek moguće napraviti točnu predikciju virusnih varijanti koje će se pojaviti iduće sezone. Priroda nas ponekad iznenadi i virus gripe pojavi se u posve neočekivanom izdanju. U takvim se slučajevima može dogoditi da cjepivo ne pruži očekivanu zaštitu. Na sreću, ovo se ne događa često!

Tko se treba cijepiti?

Osim starijim osobama i trudnicama, cijepljenje se preporučuje osobama koje imaju kronične bolesti ili oslabljen imunitet te zdravstvenim djelatnicima koji su na svom radnom mjestu izloženi virusu gripe. Ali cijepljenje se preporuča i svima koji žele smanjiti rizik oboljenja od gripe i time izbjeći neugodne simptome i moguće komplikacije. Preporuka: posavjetujte se s liječnikom!

O cijepljenju protiv gripe možete se dodatno informirati na stranicama:

www.hzjz.hr
www.gripa.hr
www.cdc.gov