Probiotici i antibiotici -
zajedno smo jači!

image image

Ljudsko tijelo živi u sretnoj zajednici s mikroorganizmima. Međutim, primjenom antibiotika dolazi do narušavanja crijevne mikrobiote, zajednice mikroorganizama u crijevima. Nakon narušavanja ravnoteže, tj. sastava i ukupne mase crijevne mikrobiote potrebni su tjedni za njezin oporavak. Primjenom probiotika možemo pomoći našem organizmu da se crijevna mikrobiota oporavi od štetnog djelovanja antibiotika u što kraćem vremenu.

image

Zdrava crijevna mikrobiota

image

Mikrobiota oštećena antibioticima

Antibiotici ne biraju bakterije koje uništavaju, pa tako ubijaju i one „dobre“ i one „loše“. Poremećajem ravnoteže crijevne mikrobiote ljudski organizam postaje izloženiji infekcijama jer više ne prevladavaju „dobre“ bakterije koje uobičajeno sudjeluju u obrani i otpornosti organizma. Unošenjem probiotika prisutna crijevna mikrobiota obogaćuje se probiotičkim sojevima koji pomažu da se ponovno uspostavi ravnoteža prirodno prisutnih bakterija u probavnom sustavu.


Probiotici koji se primjenjuju moraju sadržavati žive mikroorganizme, a nakon konzumacije probiotički mikroorganizmi moraju preživjeti prolazak kroz gornji dio probavnog sustava u kojem je prisutan izrazito kiseli pH te se nastaniti u debelom i krajnjem dijelu tankog crijeva. Ukoliko se probiotici uzimaju za vrijeme primjene antibiotika, probiotik je potrebno uzeti u razmaku od nekoliko sati kako bi se izbjeglo uništavanje probiotičkih bakterija antibiotikom.

image
image

Crijevna mikrobiota nakon uzimanja probiotika - obnovljene dobre bakterije.

Crijevna mikrobiota bolesnog čovjeka prije uzimanja antibiotika.

Crijevna mikrobiota bolesnog čovjeka nakon uzimanja antibiotika - uništene su loše bakterije, ali i dobre.

image