image image

Voće i povrće uzvraća udarac

Voće i povrće odlična su podloga za razmnožavanje bakterija, kvasaca i plijesni. U nastavku saznaj zašto!

Mikroorganizmi imaju ratnu taktiku napada voća i povrća. Napadaju s površine te polako prodiru u ostatak tkiva...

Odlikuje ih visok udio vode, što je za naš organizam pozitivno. Međutim, to odgovara i drugim organizmima, čak i onima koje ne vidimo golim okom. Mikroorganizmi imaju ratnu taktiku napada na voće i povrće - napadaju s površine te polako prodiru u ostatak tkiva. Što je namirnica zrelija, to im je primamljivija jer je plod zreliji, sadrži veći udio šećera te predstavlja bolju podlogu za rast i razvoj. Broj jedinki mikroorganizama s vremenom se povećava, što uzrokuje ogromne gubitke voća i povrća namijenjenih za ljudsku potrošnju na svjetskoj razini

image image

Ima toliko vrsta jabuka, da bi ti trebalo 19 godina da probaš svaku bez da jedeš jednu vrstu dva puta.

Voće je kiselkasto jer ima nižu pH-vrijednost, što je pogodno za rast i razmnožavanje kvasaca i plijesni. Stalnim napadima bakterije uzrokuju omekšavanje tkiva i pojavu različitih promjena boje i teksture.

U voću je pH-vrijednost obično ispod granice pogodne za razvoj bakterija te zato bakterije nisu prisutne u početnom stadiju kvarenja voća za razliku od kvasaca i plijesni koje dobro podnose kiselu sredinu.

image

Penicillium

Plijesan roda Penicillium primjer je zeleno obojene pljesnivosti. Najvećim protivnikom pokazao se Penicillium expansum koji zahvaća mehanički oštećene plodove najčešće citrusa i jabučastog voća. Naime, zbog oštećene kore olakšan je ulaz mikroorganizmima.

Alternaria tenius

Pojavljuje se u obliku zelenosmeđe boje, a krasi je i crna pjegavost.

image

Aspergillus niger

Crna plijesan koja napada voće, a naročito breskve, grožđe i šljive.

image

Botrytis cinerea

Uzrokuje pojavu sivila kojemu jagode, trešnje, grožđe i još neke voćke slabo uzvraćaju udarac.

Trula jabuka

Plijesan na jabuci

Gram negativne štapićaste bakterije

Mješovita mikrobna zajednica

Bakterijske kulture porasle na hranjivom agaru

Zrela jagoda

Trula jagoda

Bakterijske kulture porasle na hranjivom agaru

Gram pozitivne bakterije porasle na jagodi

Zrela jabuka

image

Povrće je manje kiselo te raste iz zemlje, zbog čega je u bliskom kontaktu s mikroorganizmima

Bakterije vrše napad na već oštećene plodove, čime ih omekšavaju i stvaraju neugodne mirise te uzrokuju truljenje. Određene bakterije na specifičan način pokazuju svoju prisutnost. Neke se iskazuju pojavom vodene truleži kod krumpira ili bijele truleži kod mrkve.

Uz prethodno spomenute plijesni, povrće vole i plijesni i koje su česte na povrću. Ukoliko se pojede povrće zaraženo tim plijesnima, može doći do alergijske reakcije i poteškoća s disanjem. Neke plijesni proizvode mikotoksine koji su toksični za naš organizam.

Jeste li znali?

Kako bismo poštedjeli sebe, a i namirnice ovih odbojnih i štetnih pojava, potrebno je imati na umu neke od sljedećih stvari. Prvo i najvažnije je oprati voće i povrće prije konzumacije kako bi se ispralo od korištenih pesticida i raznih kemikalija korištenih za uništavanje plijesni.

Također treba ubirati zrele plodove jer su plodovi ubrani u pravo vrijeme bolje kvalitete i duže se mogu čuvati te ih treba odvajati od oštećenih ili nagnječenih. Isto tako, odmah uklanjati već pljesnive plodove i odvojiti ih od zdravih s obzirom na to da mikroorganizmima nije nikakav problem prijeći na druge plodove.

image

Preporuča se i konzerviranje voća i povrća, što mu povećava trajnost.

Pokvarena salata

Plijesan na salati

Konzervirani kukuruz

Plijesnivi kukuruz

Porasli mikroorganizmi na sladnom agaru

Gram negativne štapićaste bakterije

Zrela rajčica

Pokvarena rajčica

Plijesan porasla na rajčici

Salata