Povratak slatkih opasnosti

Mikrobiološki gledano, slastice se smatraju zdravim i ispravnim prehrambenim proizvodima jer se ne spominju toliko često u javnosti kao izvori zaraza. Međutim, to nas ne smije zavarati jer neprijatelj nikada ne spava! Zato naše slastice trebamo čuvati na ispravan način. U protivnom riskiramo ozbiljne zdravstvene probleme.

image image
image image

Kolače, čokoladu, bombone, lizalice i ostale slastice zasigurno svi volimo, no jesmo li svjesni da ih tako lako možemo izgubiti neispravnim čuvanjem?

Razne vrste plijesni isto vole slatko, a ni bakterije nisu otporne na slatkoću naših kolača.

Plijesni kao što su , , i mnoge druge isto vole slatko.

Također, ni bakterije ne mogu odoljeti našim kolačima. Tako bakterija može preživjeti pečenje jer ima mogućnost prelaska u sporu.

Neke bakterije iz roda Bacillus (poznatije kao bacili ili, što bi laici pogrešno rekli bakcili, lat. bacillus - štapić) mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Kvarenju slatkiša pridonosi i loša higijena, što može rezultirati pojavom različitih bolesti koje se prenose prljavim rukama.

Kvarenju slatkiša pridonosi i loša higijena, što može rezultirati pojavom različitih bolesti koje se prenose prljavim rukama.

Pekmezi i džemovi

još su jedan potencijalan problem. Unatoč tome što imaju dugi rok trajanja zbog dodanih konzervansa, visoke koncentracije šećera, koja sprečava razvoj mikroorganizama pa bakterije u njima ne mogu preživjeti, te visokog osmotskog tlaka, na koji su određene skupine mikroorganizama osjetljivije, čak se i oni mogu pokvariti.

Čak kada je prisutan i najmanji znak kvarenja, ne smijemo ih više konzumirati jer ne znamo koliko je velik, oku nevidljiv, plijesan razvila. Opasnost leži u činjenici da plijesni, povišenjem pH, stvaraju povoljne uvjete za razvijanje drugih uzročnika kvarenja.

Najopasnija bakterija koja se može razviti je , koja luči botulinum toksin, uzročnik teških zdravstvenih problema.

Konzervans

Kemijska sredstva koja sprečavaju kvarenje hrane, odnosno raznih tvari na način da zaustavljaju razvoj mikroorganizama.

image image
image

Još jedan slatki prozivod u kojem svi uživamo je sok.

Bio on od jabuke, naranče, s umjetnim zaslađivačima, bez dodanog šećera ili s 50 % udjela voća, više ili manje bezbrižno u njemu uživamo, a da i ne razmišljamo o tome može li se pokvariti. Općenito vrijedi da neotvoreni sokovi imaju rok trajanja godinu dana, a jednom otvoreni trebaju se potrošiti u roku od nekoliko dana. Čak ni čuvanje u hladnjaku ne može ih očuvati od naših "podmuklih mikroneprijatelja". Jednom kada se ambalaža otvori, narušava se sustav očuvanja namirnice.

Pljesnivi sok

Izolirane plijesni iz pokvarenog soka

Mikroskopski preparat plijesni iz pokvarenog soka

Sok

gif

Čokolada koja padne na pod (gif)

Zaključno - ako je nešto slatko nama, zasigurno će biti slatko i mikrobima!