Osveta sira i jaja

Iako naizgled djeluju bezopasno, u jajima se mogu skrivati brojne opasnosti. Ako se površina jaja pogleda pod mikroskopom, na njoj kao i na svakoj drugoj površini iz naše okoline naći će se neki mikroorganizam.

image image

Što jaje čini pokvarenim?

Kao i za svaku hranu, svaka neobična i neočekivana pojava promjene boje, okusa i/ili mirisa znak je za oprez. Crna ili zelena boja bjelanjka i (rjeđe) žumanjka pokazatelj je da je u tim jajima vrlo vjerojatno prisutna plijesan. Plijesan se ponekad može vidjeti i na površini jaja, no takav oblik kvarenja je rijedak. Najčešći je "miris po pokvarenim jajima", a moguće je osjetiti i miris po ribi, sijenu ili po zemlji čiji su krivci različite bakterije.

Close menu

Miris po pokvarenim jajima

Miris po sumporu ili češće poznat kao "miris po pokvarenim jajima" dolazi od sumporovodika koji proizvode neke bakterije i plijesni.

Najčešća opasnost za jaja bakterije su iz roda Salmonella

Do jaja može dospjeti u bilo kojem trenutku, od kokošinjca do hladnjaka. Kokoši nesilice zaražene tom bakterijom i prisutnost fekalija samo su neki od načina njenog prijenosa. Dobra vijest je to što se dovoljno visokom temperaturom u određenom vremenu lako uništava, kao kod primjerice kuhanja jaja ili pečenja kolača.

image

Na što treba pripaziti kada rukujemo s jajima?

Jaja imaju svoj rok trajanja, to jest nisu beskonačno pogodna za konzumaciju jer će prije ili kasnije započeti proces kvarenja. Kvarenje možemo odgoditi čuvanjem jaja u suhoj ambalaži na temperaturi hladnjaka. Ukoliko je jaje napuklo, velika je vjerojatnost da su u njegovu unutrašnjost dospjeli i da je proces kvarenja u tijeku te se takvo jaje ne bih smjelo konzumirati!

Close menu image

Staro od svježeg jajeta najlakše ćemo razlikovati po izgledu žumanjka. Dok je u svježem jajetu žumanjak jasno odvojen od bjelanjka i izgleda čvrsto, u starom jajetu on se prelijeva u bjelanjak i vodenast je. Tako narušena struktura podsjeća na probijenu liniju obrane od mogućeg napada mikroorganizama.

Pokvarena pisanica

Bakterijske kulture izolirane s pokvarene pisanice

Izolirane plijesni s pisanice

Jaje

Close menu

Netom izlegnuta jaja

Gotovo da i nemaju mikroorganizme na sebi zbog anatomije kokoši. Iako se spolni i probavni trakt kokoši spaja na njihovu samom kraju u obliku otvora (kloake), prilikom izlijeganja jajeta probavni se trakt sužava, pa se vjerojatnost kontaminacije jajeta izmetom smanjuje na minimum. Mikroorganizmi dospijevaju na površinu jajeta sa sijena, prašine i izmeta iz prostora u kojima kokoš boravi.

image

Danas su poznate brojne vrste sireva te još više mikroorganizama u njima. Ipak, najčešći je uzrok kvarenja sira , koju je lako uočiti jer se javlja kao raznobojna tvorevina na površini sira. No, na siru je ponekad poželjna plijesan, pa se namjerno potiče njezin rast jer omogućuje nastanak specifičnih aroma. Takva se plijesan često naziva plemenitom i daje nam sireve poput Brie i Camembert.

Close menu

Brie

Camembert

Sir s plemenitom plijesni

image
image

Sir je potrebno čuvati na temperaturi hladnjaka, a ako dođe do pojave plijesni, osim uklanjanja pljesnive namirnice, prostor (hladnjak) potrebno je dobro očistiti.

Plijesan tvori koje se zadržavaju na površinama i u zraku te tako dospijevaju na drugu hranu koju također mogu pokvariti!