image image
image

Meso: Fantomska prijetnja

Meso je namirnica koja je uvelike doprinijela razvoju čovjeka. Bogato je bjelančevinama potrebnima za rast i razvoj čovjeka te ga je preporučljivo konzumirati kao izvor vrijednih spojeva koji grade naše tijelo i daju nam energiju. No, ljudi nisu jedini živi organizmi koji vole pojesti dobar komad mesa.

Jeste li se ikada zapitali što se događa s mesom kada ga ostavimo da stoji predugo na uvjetima koji mu ne odgovaraju?

Okolišni čimbenici, kao na primjer povišena temperatura ili povećana vlažnost zraka pogoduju rastu mikroorganizama kao što su bakterije, virusi, paraziti, plijesni i ostale gljivice te . Oni su istinska fantomska prijetnja jer mogu uzrokovati opasne zarazne bolesti. Također, mogu proizvesti opasne koje hranom možemo unijeti u organizam. To se naziva .

Optimalna temperatura za rast bakterija je 37°C, a za razvoj gljivica 28°, dok visoka vlaga pogoduje rastu i razvoju i bakterija i gljiva jer je voda bitna za sve stanične procese.

Najpoznatiji neprijatelji mesa su bakterije iz rodova
Salmonella, Campylobacter i Escherichia coli

opasna je za ljude i životinje. Voli se nastaniti na sirovom mesu te zbog toga moramo biti oprezni. Naime, prije konzumacije meso trebamo dobro skuhati ili ispeći jer se termičkom obradom inaktiviraju jedinke prisutne na mesu. Međutim, moramo voditi računa i o higijeni radnih površina jer prljavština je ono što Salmonella također voli. Ako slučajno dođe s mesa na radnu plohu, tamo može preživjeti dug vremenski period te tako predstavlja opasnost da je rukama unesemo u organizam.

poznata je kao velik neprijatelj piletine. Točnije, nedovoljno skuhane/ispečene piletine. Naime, bakterije stvaraju toksine koji uzrokuju pojavu grčeva i ostalih probavnih tegoba.

i inače je prisutna u našem probavnom sustavu. No, kada je unesemo pomoću hrane, moguće je da se radi o opasnom koji tada postaje pravi fantom za naš organizam te uzrokuje velike zdravstvene probleme.

Bakterije roda nalazimo u konzerviranom i mljevenom mesu. Ako ne pazimo na rok trajanja, mogu uzrokovati bolesti opasne po život.

image

Salmonella

Bakterija opasna za ljude i životinje. Jako se voli nastaniti na sirovom mesu te zato moramo biti oprezni i prije jela ga dobro skuhati ili ispeći.

image

Campylobacter

Bakterija poznata kao veliki neprijatelj nedovoljno ispečene/skuhane piletine.

image

Escherichia coli

Escherichia coli je inače prisutna u našem probavnom sustavu. No, kada ju unesemo pomoću hrane postaje pravi fantom našeg organizma i uzrokuje nam velike zdravstvene probleme.

image

"Napadnuto", pokvareno meso možemo lako prepoznati. Kako?

Ono najčešće gubi svoju izvornu boju jer ga mikroorganizmi, koji se na njemu razvijaju, razgrađuju te uzrokuju promjenu boje mesa ili može poprimiti boju obrasle plijesni, ako je ona uzročnik napada. Također dolazi do promjene teksture - meso postaje mekše ili, u nekim slučajevima, tvrđe te se pojavljuje sluz. Možda je najvažniji znak pokvarenog mesa smrad jer razgradnjom mesa mikroorganizmi kao nusprodukt stvaraju metabolite neugodna mirisa.

image image

Kada primijetimo takve znakove, meso ne smijemo konzumirati jer je pokvareno.

Mikroorganizmi su nepokolebljivo uporni - nikada se ne predaju! Čak ni konzervansi ni pravilno čuvanje mesa u hladnjaku/zamrzivaču do isteka roka trajanja nisu dovoljna garancija da se meso neće pokvariti.

Zato uvijek prije konzumacije trebamo provjeriti rok trajanja te pažljivo postupati s fantomskom mikrobnom prijetnjom!

image