Kruh i žitarice:
napad mikroba

Većina ljudi doručkuje kruh ili žitarice – kukuruzne pahuljice s mlijekom, zobenu kašu ili sendvič. Iako su ove namirnice relativno duljeg vijeka trajanja, naše omiljeno pecivo može biti žrtva različitih mikroba koji mogu uzrokovati kvarenje

image image
image image

Jeste li se ikada zapitali zašto kruh star nekoliko dana ima zelene mrlje po sebi? Može li se takav kruh konzumirati bez opasnosti za zdravlje?

Te zelene napasti zovu se plijesni (sitne gljivice koje rastu na vlažnim namirnicama). Na kruhu i žitaricama najčešće se nakupljaju plijesni iz rodova , , te .

One mogu biti štetne za zdravlje te ih je bitno ne mirisati i ne jesti "zaraženi" kruh jer to može dovesti do pojave bolesti.

Ako je kruh zatvoren u nekoj posudi ili npr. plastičnoj vrećici, doći će do razvoja plijesni zbog isparavanja vode iz kruha koja čini okolinu vlažnom te pogoduje rastu i razvoju plijesni. Rijetko se mogu pojaviti i bakterije, najčešće iz roda , no s obzirom na to da se kruh peče na visokim temperaturama, male su šanse za preživljavanje tih mikroba.

Do pojave mikroorganizama najčešće dolazi prilikom hlađenja kruha i pakiranja te rukovanja s gotovim proizvodom.

image

Rhizopus i Mucor

Dvije najčešće plijesni nađene u kruhu iz rodova su Rhizopus i Mucor. One se mogu prepoznati po velikim pahuljastim bijelim kolonijama koje prekrivaju cijelu površinu kruha, a nekad se razviju zelenoplave mrlje nejasnih oblika. Navedene plijesni često mogu imati neugodan miris.

image

Bacillus

Bakterije iz roda Bacillus mogu razviti spore nakon pečenja kruha ukoliko temperatura ili vrijeme pečenja nije dovoljna tj. ako kruh nije ispravno pečen.

image

Serratia marcescens

U jako rijetkim situacijama kruh može biti žrtva bakterije Serratia marcescens koja dovodi do pojave crvene boje, stoga se takav kruh naziva "krvavim".

image

Kako sačuvati kruh od napada mikroba?

Za sprečavanje razvoja bakterija i plijesni preporuča se žitarice i kruh čuvati na čistom mjestu sa što manje prirodnog svjetla. Najvažniji je faktor za onemogućavanje pojave plijesni vlaga, pa je iznimno važno čuvati ove namirnice na suhom mjestu. Preporuča se i zamrzavanje kruha nakon pečenja kao jedan od načina prevencije pojave mikroorganizama.

Pljesnivi kruh

Izolirane plijesni s kruha

Pljesnivi kruh

Svježi kruh

Uz pravilno postupanje i čuvanje, može se produljiti rok trajanja ovim namirnicama.

image image