Higijena - posljednji mikrob

Higijenske navike stječu se još u ranoj dobi te su iznimno bitne kako bismo se zaštitili od raznih bolesti uzrokovanih upravo lošim higijenskim navikama.

image image
image

Postoje dobri i loši mikroorganizmi na našem tijelu, a rat objavljujemo samo onim lošima!

Naime, nije cilj u potpunosti uništiti mikroorganizme na našem tijelu jer ih je većina potrebna kako bismo preživjeli te normalno funkcionirali. Osobna higijena, kao i higijena prilikom rukovanja s namirnicama važna je za održavanje zdravog života.

Kako bismo spriječili zarazu, izuzetno je bitno pridržavati se pravila osobne higijene poput pranja ruku prije i nakon jela poslije korištenja zahoda, presvlačenja prljave odjeće, nakon kihanja, kašljanja i sl.

Opasni mikroorganizmi ne mogu dugo preživjeti na suhoj i čistoj površini jer suha i čista površina ne sadrži hranjive tvari i udio vlage potreban za rast patogenih mikroorganizama.

Ljudsko tijelo dom je otprilike tisuću vrsta bakterija te sadrži više mikroba nego što je stanovnika Sjedinjenih Američkih Država.

Svaki put kad kihnete, milijuni mikroorganizama izlete iz vašeg organizma i to brzinom od 80 km/h!

image
image

Vrlo je važno održavati čistoću - peri ruke prije jela ili pripreme hrane!

Pranje ruku prije nego što se počne pripremati hrana te tijekom same pripreme iznimno je važno. Iako većina mikroorganizama, koji se mogu naći u kuhinji nije opasna, postoje neki koji su široko rasprostranjeni u vodi, zemlji, na životinjama i ljudima te se mogu naći na rukama, krpama i kuhinjskim pomagalima.
Također, vrlo je važno da se odvoji sirova od kuhane hrane jer sirova hrana poput mesa, peradi i morske hrane sadrži opasne mikroorganizme (na termički neobrađenoj hrani nalazi se velik broj mikroorganizama) koji se mogu prenijeti na drugu hranu tijekom pripreme i čuvanja.
Bitno je da se poštuje rok trajanja namirnica te da se hrana potpuno termički obradi jer time možemo uništiti mikroorganizme koji se nalaze na njoj. Važno je da sve voće i povrće, koje planiramo jesti sirovo, temeljito operemo zdravstveno ispravnom, čistom vodom.

image

Ruke peremo temeljito 20 sekundi!

image image

Pala ti je hrana na pod - što ćeš sad?

Svima nam se barem jednom dogodilo da nam je hrana koju smo upravo namjeravali pojesti pala na pod. Pitanje koje smo si u tom trenutku postavili bilo je: „Hoću li pojesti podignutu hranu s poda ili pak ta hrana nije više zdravstveno ispravna?''. Na to pitanje odgovor dobivamo u takozvanom pravilu koje se naziva PRAVILOM 5 SEKUNDI.

Znanstvenici su dokazali da je vjerojatnost kontaminacije vrlo mala ukoliko podignemo hranu s poda u roku od 5 sekundi, ali ne i isključiva. U većini slučajeva u tako kratkom vremenskom periodu mikroorganizmi koji su prešli na hranu neće uzrokovati teže zaraze, no to naravno ovisi o vrsti i vlažnosti podloge te kakva se mikrobna populacija ondje nalazi.

Zaključujemo da ti vjerojatno neće biti ništa ako brzo podigneš hranu, no treba imati na umu da je bolje spriječiti nego liječiti.

Mikroorganizmi na sušilu za ruke

Klupa

Ruka

Otisak dlana na sladnom agaru