Super kakica

image image

Clostridioides (Clostridium) difficile!

Zvuči kao čarolija koju je izgovorio Harry ili Ron? Ne radi se o čaroliji, već o prezimenu i imenu jedne malene, moćne bakterije koja živi u našim crijevima. Nije snažna kao Voldemort, ali je opasna kao ovaj zli čarobnjak. Ako proizvodi otrove, izazvat će proljeve s primjesama krvi, a u nekih osoba i puno težu bolest. Prenosi se prljavim rukama! Ako ne pereš ruke nakon korištenja WC-a i onda prljavim rukama diraš stol, stolac, kvaku, hranu koju jedeš ili neke druge površine i predmete oko sebe, prenosiš C. difficile baš kao i druge crijevne bakterije.

Pomoću eze (mikrobiološke ušice) nasađujemo uzorak na bakteriološko hranilište. (želatinozna podloga u Petrijevoj zdjelici koja sadrži sve potrebne hranjive tvari za rast bakterija).

Nasađeno hranilište se stavlja u inkubator na temperaturu od 35 °C do 37 °C (temperatura našeg tijela) preko noći.

Sljedeći dan poraste bakterijska kultura sastavljena od brojnih kolonija različitog izgleda, boje i oblika.

image

Ime: Clostridioides (Clostridium) difficile.
Zanimanje: Ja sam anaerobna i sporogena bakterija.
Specijalizacija: Uzrokovanje proljeva do po život opasnih upala debelog crijeva.
Vještine: Uglavnom živim mirno s tobom i tvojim dobrim bakterijama u crijevima. Ali, ako često piješ antibiotike, tvoje dobre bakterije umiru, odlaze na bolovanje ili dulji odmor. Tada nastupam ja. Lako zauzimam cijelo područje debelog crijeva i počinjem stvarati svoje otrove ili toksine, zbog čega će te boljeti trbuh, imat ćeš temperaturu i vodenaste proljeve te ćeš stalno trčati na WC. Ako ne pereš ruke, možeš me prenijeti dalje, na druge osobe, predmete i namirnice koje dotičeš.

Zapamti! Peri ruke da se ne sjediš na WC-u zbog crijevnih problema!

Više pogledaj ovdje.
Izvor - autor: youtube.com - Video clipovi o zdravlju

image

Kako se liječe crijevni problemi?

Liječenje se provodi točno određenim antibioticima, koji uništavaju ovu bakteriju, ili prestankom pijenja lijeka za koji se misli da je potaknuo upalu.

Kod teške upale neki ljudi moraju na operaciju kojom im se izreže dio bolesnih crijeva, a zadnja opcija je transplantacija kakice koju zovemo transplantacija fekalne mikrobiote. U Hrvatskoj je prvi ovakav zahvat obavljen 2017. u Rijeci, gdje je potpuno izliječena bolesnica s teškom infekcijom C. difficile. Dobre bakterije koje je primila sretne su u novom domu, njezinim crijevima, gdje marljivo probavljaju hranu i ne daju klostridiju da okupi svoju vojsku.

Prvi zahvat transpantacije fekalne mikrobiote

Transplantacija fekalne mikrobiote znači prijenos mikrobioma iz kakice zdravog čovjeka u crijevo bolesnika. Zdrava osoba donira izmet iz kojeg se u laboratoriju uklone sve otpadne tvari, a sačuvaju bakterije. Otopina bogata dobrim bakterijama zdrave osobe daje se bolesniku kroz različite dijelove probavila - kolonoskopski ili nazojejunalnom sondom. Ovo je brz, jeftin i jako uspješan lijek, pa ga s razlogom zovemo - SUPER KAKICA!

Više o transplantaciji pogledaj ovdje.
Izvor - autor: youtube.com - Johns Hopkins Medicine

Kolonoskopski pregled

Pregled putem savitljive cijevi izravno u debelo crijevo.

Nazojejunalna sonda

Pregled putem savitljive cijevi kroz želudac u tanko crijevo.