Mikrosporoza

image image

Napuštenoj životinji treba svakako pomoći, ali pri tom valja biti oprezan.

Mačka koja ima bezdlačna područja na svome tijelu i/ili izrazito perutavu kožu, može na sebi nositi uzročnika mikrosporoze. Stoga takve životinje, posebice lutalice, treba pažljivo dirati, odnosno nakon toga dobro oprati ruke.

image

Kako izgleda jedan od uzročnika
dermatofitoza u vidnom polju mikroskopa.

Već su dulje vrijeme mačke lutalice u našoj sredini glavni izvor gljivice poznate pod nazivom Microsporum canis. Ta gljivica uzrokuje bolest dermatofitozu, koju pobliže nazivamo prema spomenutoj vrsti – mikrosporoza. Dirajući bolesnu mačku, možemo prenijeti na svoju kožu ili u kosu uzročnika te bolesti koji se nalazi u obliku spora (tzv.artrospore) na dlaci ili koži životinje. One su tamo nastale nakon što je dermatofit iskoristio za svoj rast i razvoj rožnatu tvar od koje je građena dlaka i površinski dio kože. Takav stadij u kojem se gljivica nalazi u obliku brojnih spora na dlaci i koži nazivamo parazitski stadij.

Više o mikrosporozi saznaj u videu.
Izvor - autor: youtube.com – Animals Lovers

Inficirana dlaka životinje prepuna spora (artrospore).

Odlučimo li, primjerice, udomiti mačku lutalicu, valja je prije svega odvesti veterinaru da je pregleda.

image image

Treba proteći neko vrijeme, obično nekoliko dana, da se vidljiva promjena pojavi na koži čovjeka u vidu crvenila s naznačenim crvenijim rubom i ljuskavom površinom. Promjena se širi polako kružno (koncentrično), a ako je zaraženo mjesto, primjerice, na glavi, u kosi, tada promjena ima oblik okruglog ograničenog bezdlačnog područja. Takvih promjena na koži i u kosi može biti i više, ovisno o tome koliko se zaraženog materijala prenijelo s bolesne životinje.

Vlažna koža, koja pogoduje razvoju dermatofita, mjesta gdje zaražena dlaka može lako zaostati poput pregiba, pod odjećom (npr. rukavom) ili pod ovratnikom košulje najčešća su žarišta u kojima će se ugnijezditi uzročnik zbog izravnog dodira s kožom i započeti novi put infekcije na novom domaćinu.

S obzirom na to da dermatofiti koriste isključivo keratin za svoj rast, a taj se fibrozni protein nalazi u koži i njezinim orožnjalim tvorevinama, infekcija se širi isključivo na mjestima gdje se on nalazi. To je površinski orožnjali dio kože - dlaka, nokti, papci, kandže, rogovi i sl. Šireći se tako po površini, stvara se okruglo bezdlačno ili upalno crveno područje na bezdlačnom dijelu kože. Ponekad je na tom dijelu vidljiv i crveniji rub u koži koji predstavlja aktivno područje širenja uzročnika prema zdravom dijelu kože.

Dermatofitska promjena
na koži čovjeka.

Dermatofitska kultura na umjetnoj
hranjivoj podlozi za uzgoj dermatofita.

image image
image image

I pas, tvoj ljubimac, također se može zaraziti.
To ćeš sve lako prepoznati...

Pas, poput djece i odraslih, može doći u izravan kontakt s bolesnom mačkom ili zaraženim otpalim dlakama i ljuskicama kože (epitelom) u sredini u kojoj životinja s dermatofitozom, u našem slučaju mačka, obitava. Isto kao i u čovjeka, treba proteći neko vrijeme, obično nekoliko dana, da se uzročnik razmnoži pa da se vidljiva promjena pojavi na dlačnom pokrovu psa.

Karakteristična oštro ograničena bezdlačna područja su, posebice u pasa , često vidljiva pri infekciji s uzročnikom mikrosporoze. Na koži u bezdlačnom području ponekad ne uočavamo uopće promjene, osim da je ogoljela ili je tek neznatno naglašeno površinsko ljuskanje kože.

Ako ne uočimo bolest na vrijeme, za očekivati je da će se ona proširiti i po ostalim dijelovima tijela, posebice ako je životinja i dalje u dodiru s izvorom infekcije ili su se otpale dlake sa sporama s prvotnog žarišta prenijele na nova mjesta na dlačnom pokrovu psa.

image image

image

Uzročnik mikrosporoze ne mora biti na životinji!

Uzročnik mikrosporoze može dugo opstati na zaraženim otpalim dlakama i ljuskicama kože koje se nalaze u prostoru u kojem čovjek i životinja obitavaju. Tako otpala zaražena dlaka i ljuskice kože postaju izvor infekcije za sve koji mogu doći u izravan dodir s njima. Najčešće se zaraze djeca u izravnom dodiru sa životinjom ili otpalim zaraženim dlakama i kožnim ljuskicama u onečišćenom prostoru.

Poznato je da dermatofit u obliku spora može na tamnim, zaštićenim mjestima od sunčeva svjetla opstati više od dvije godine i biti sposoban zaraziti prijemljivog domaćina.

Dermatofiti mogu preživjeti izvan domaćina i preko 2 godine

Artrospore dermatofita mogu preživjeti u vanjskoj sredini, odnosno izvan domaćina više od dvije godine pod uvjetom da nisu pod utjecajem sunčeve svjetlosti. U nastambama mogu i dulje opstati, posebice na tamnim skrovitim mjestima. Stoga je ponekad određene nastambe teško dezinficirati te uništiti spore uzročnika.

Oprez!

Jeste li znali da životinje mogu biti nosioci dermatofita bez vidljivih kliničkih promjena?

Ovo je primjer mačke koja je zaražena dermatofitom vrste Microsporum canis, ali se na njoj ne uočavaju promjene koje bi upućivale da je zaražena ovim dermatofitom. Tek kada su se u vlasnika pojavile specifične kožne promjene, posumnjalo se da je ova životinja izvor infekcije.

Dlake koje su otpale sa zaražene životinje.
Među njima se nalaze i one s brojnim sporama
(sićušne zrnate tvorbe oko dlake).

image image